Със законопроект се предвиждат три вида пенсионни продукти, които ще се

...
Със законопроект се предвиждат три вида пенсионни продукти, които ще се
Коментари Харесай

Втората пенсия - поне 45 лева

Със законопроект се плануват три типа пенсионни артикули, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове.в които за втора пенсия се обезпечават работещите, родени след 31 декември 1959 година

Това са пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида на всеки обезпечен и еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида.

Първите обезпечени във втория пенсионен дирек ще придобият право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст през 2021 година за дамите и през 2024 година за мъжете.

Планира се  пожизнена пенсия за напреднала възраст  да се заплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на обезпечения във втория дирек разрешават разпределяне на пожизнена пенсия за напреднала възраст в размер, който  не е по-малък от 15%  от размера на минималната пенсия за стаж и възраст.

От 1 януари 2021 година се планува тази пенсия да се усили на 300 лв. (от 250 лв. сега), както е планувано в проектобюджета на публичното обезпечаване. Простата сметка демонстрира, че минималното заплащане по втория дирек, до момента в който пенсията се задържи на това най-ниско равнище, ще е 45 лв. на месец. 

Осигурените ще имат право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст при навършване на възраст за придобиване на пенсия за застрахователен стаж и възраст.
 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР